Cum s-au pierdut alegerile

07dec.09

Cum a reuşit coaliţia tuturor forţelor politice, mai puţin PDL să piardă în faţa lui Traian Băsescu? Cum de a clacat imensul angrenaj mediatic mobilizat împotrivă-i? Nu cred că cineva poate da răspunsul cert, dar fără a subestima meritele lui Băsescu şi ale echipei sale, cred că alegerile prezidenţiale au fost mai degrabă pierdute de adversarii săi decât câştigate de el.

Nimeni nu poate indica cu certitudine cauzele care au dus la înfrângerea coaliţiei „anti”, dar există o serie de erori tactice şi cel puţin o problemă de fond.

Problema de fond se numeşte PSD, sau mai exact PSD-ul ca partid nereformat, PSD-ul ca partid al baronilor locali, al lui Vanghelie, Oprişan sau Mazăre. Un partid în fruntea căruia Mircea Geoană a ajuns preşedinte pe valul promisiunii de a-l reforma. Propulsat de „grupul de la Cluj”, după cinci ani poate raporta fără teama de a greşi un eşec total. Faţada reformistă a PSD-ului a fost dezintegrată de loviturile baronilor. De „grupul de la Cluj” nu s-a mai auzit nimic, iar membri marcanţi ai acestuia au părăsit chiar partidul (Vasile Puşcaş). Schimbarea promisă a fost schimbarea lui Cozmâncă sau Mischie cu Vanghelie şi Mazăre. Mircea Geoană a dovedit în mod clar că nu e omul care să se impună asupra „dalmaţienilor” de categorie grea din PSD. Partidul a rămas incapabil să atragă electoratul urban-educat şi a trebuit să se limiteze în continuare la electoratul său tradiţional – Moldova şi Muntenia rurală. Geoană nu a reuşit să schiţeze în cinci ani  nici o umbră de reformă în propriul partid dar a pretins credit pentru a încerca asta cu o ţară. Cred cu tărie că în faţa unui PSD cu mai mulţi oameni de factura lui – să zicem – Cristian Diaconescu şi cu lideri cu profil de interlop sau de seralist certat cu şcoala, trecuţi în planul al doilea, Traian Băsescu nu ar fi avut nici o şansă.

Chiar şi aşa Băsescu avea şanse mari să piardă. În două săptămâni însă, adversarii lui au comis atâtea greşeli încât ai impresia că teoria conspiraţiei nu e chiar o vorbă goală şi că cineva i-a pus intenţionat să-şi bată cuie-n talpă. Erorile tactice pot fi cuprinse rezumativ în două cuvinte: prostie şi ură. Prostia de a te declara revoluţionar al bunului-simţ, a-l ataca pe Geoană la baionetă înainte de turul 1, pentru a pupa piaţa independenţei imediat după.Crin Antonescu şi liberalii nu aveau altceva de făcut decât să mimeze verticalitatea în continuare şi să-şi afirme răspicat ostilitatea faţă de Băsescu. Gestul de a-i sări PSD-ului în braţe cu nerăbdarea unei fete mari, a scârbit şi  a îndepărtat mulţi votanţi din turul 1, care altfel ar fi stat acasă sau poate ar fi votat contra Băsescu  Prostia de a ieşi cu o făcătură de film trucată, imediat după ce don Patriciu şi-a adus ca prin minune în direct de un incident petrecut în urmă cu cinci ani (iar dovada filmată este găsită în mod miraculos în mai puţin de 24 de ore, de către unul din ziarele sale). Ura necamuflată, exprimată zilnic la modul agasant în mass-media aservită, de jurnalişti care nici nu se mai obosesc să mimeze echidistanţa. Prostia de a crede că poţi călări simbolurile sacre ale Timişoarei. De a te duce nepregătit la o confuntare cu un veritabil rechin, aerian pe teme convenite de dinainte. Şi bineînţeles, cireaşa de pe tort de a vizita cu o seară înainte un personaj consacrat al „treimii mogulilor” şi a găsi cea mai penibilă explicaţie posibilă (doar dacă ar fi pretins că Vântu l-a răpit şi sechestrat putea fi mai puţin credibil).

Steinhardt spunea că suntem tentaţi să asociem răutatea cu inteligenţa şi să denumim cu admiraţie întregul ca „machiavelism”. În realitate răii pot fi (şi sunt de cele mai multe ori) proşti. Rezultatul alegerilor din 6 decembrie  a arătat şi cum prostia şi ura merg mână-n mână.

Reclame


One Response to “Cum s-au pierdut alegerile”

  1. Pe aceeasi tema va propun si
    http://patrascudan.wordpress.com/2009/12/08/voturile-de-aur/


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: